Keresés ebben a blogban

2013. április 18., csütörtök

Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

A történet egy kis vidéki településen, Sárszegen játszódik. Dr. Novák Antal lelkiismeretes, jó tanár hírében áll, csak pont a diákjai körében nem.
A nyolcadikos fiú osztály az érettségi küszöbén áll, lázasan tanulnak (már aki), Novák lehetőséget ad a javításra, de ezzel nem élnek. Egyik tanítványa, Liszner Vili kiváló sportoló, mindenki csak bajnokként ismeri. De a tanuláshoz semmi kedve, nem is tud semmit akkor sem, mikor Novák kihívja felelni. Vili megalázva érzi magát.
Elérkezik az érettségi napja, Vilin kívül mindenki átmegy a vizsgákon. A fiú régi bukott diákok közt talál barátokra, akikkel azt a tervet eszelik ki, hogy megbüntetik Novákot, hisz csak ő tehet róla, hogy nem sikerült az érettségijük.
Egy éjszaka a tanár egyedül sétál haza, amikor is megtámadják, és komoly testi sértést követnek el rajta. Novák felismeri az egyik támadót, Vilit, de nem jelenti fel, és orvost is csak hetek múlva hív.
Novákot azonban más is aggasztja: felesége évekkel ezelőtt elhunyt, azóta egyedül neveli leányát. A lány és egyik tanítványa szerelembe esnek, és megszöknek. A fiú anyja segíti őket, befogadja és hamarosan az esküvőt is megtartják.
Novák egy munkatársa javaslatára pisztolyt vásárol, hogy később meg tudja védeni magát... ám ezzel nem másokat sebesít meg, hanem öngyilkos lesz.
Érdekes és rendkívül gazdag érzelmi leírásokkal tarkított regény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése