Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 1., hétfő

Szerb Antal: A királyné nyaklánca


Szerb Antal rövid élete során több regényt is írt. Ez a műve talán kicsit háttérbe szorul az Utas és holdvilág, illetve a Pendragon-legendával szemben.
Kíváncsian vártam a regényt, hiszen nagyon szeretem a történelmet, azon belül is az arisztokrata családokról szóló regényeket, leírásokat. Mégis ez a mű nem nyerte el tetszésem.
Maga a téma a fiatal és szép Marie Antoinette királyné nyakláncának híres-hírhedt története. 1785-ben zajlott a Nyaklánc-per, főszereplője, illetve tárgya a kor két híres ékszerészének - Boehmer és Bassenge - egyedülálló alkotása. a világ legdrágább ékszere, egy hatalmas gyémántokból készült több soros nyaklánc, mely 1 600 000 fontot ért akkor, s melyet még az egyébként ruhára, ékszerre rendkívül sokat költő királyné is drágállott. Ám közbelépett egy fiatal és csinos szélhámosnő, a Valois-vérből származó La Motte grófné, aki a királynőhöz fűződő - de nem létező - barátságára hivatkozva, a királynő kézírását és aláírását hamisítva, behálózta a Marie Antoinette-be szerelmes Rohan herceget több más szélhámos segítségével, hogy megszerezze magának az ékszert. Számításába csak annyi hiba csúszott, hogy végül is nem volt, aki fizessen az ékszerészeknek - s így robbant ki a botrány, amely nemcsak a franciák, a párizsi utca népének volt nagy szenzáció, hanem akkoriban az egész világnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése